Extrainlägg: Efter 18 timmar fick vi vända tillbaks!

24/6-09 Sao Miguel (Azorerna)

Prognosen såg bra ut när vi gav oss iväg på den 8-9 dygns långa etappen mot Frankrike alt. 5-6 dygn mot norra Spanien.

Det var något lurt på vädret och vindarna från början och känslan var när vi lämnade hamn inte som vanligt, prognoserna hade ju ändrats varje dag de sista 3 dagarna vi tittat... Ett svagt lågtryck som låg parkerat visste jag kan bli djupare och sätta fart åt något håll!? Vinden skulle vara svag till mycket svag de första 2 dagarna men istället så blåste det 8-10 m/s, gråmulet och allmänt trist seglingsväder.

Efter första natten så laddade jag ner en ny väderprognos med hjälp av satellittelefonen och den befogade att något var som sagt lurt...! En ordentlig storm med vindar upp emot 25-30 m/s!!! Vågor på 10-15 meter!!! Samt tillhörande regn och åska var nu på väg upp över oss och skulle gjort en direktträff på oss fre el. lör. Jag kollade snabbt alternativ att gå mot norra Spanien men även då skulle vi bli träffade av 20 m/s och 5-7 meter höga vågor, det var enkelt... Vi vänder tillbaks till Sao Miguel. 

37 timmar segling i onödan känns, speciellt när man vill hemmåt. Men det är bara vänta på stabilare väder och vindar vilket lär dröja en vecka. 

/ Anders & Caroline

 

Glad midsommar & det kan bli Spanien igen...?

18/6-09 Sao Miguel (Azorerna)

Seglingen gick bra hit till Sao Miguel förra veckan, ett 100-tal delfiner var som helt vilda runt båten när vi lämnade Horta! Har aldrig sett delfiner hoppa så högt!

Här har vi åkt med hyrbil runt ön, denna ö är också mycket fin. Dock mer turister än de andra öarna men fortfarande lika billigt.

Just nu ser det ut som vi går på sön el mån och sätter kurs mot norra Spanien. Under seglingen tar vi väderrapporter med hjälp av satellittelefonen som Henrik fick att funka med Internet och ser om vi kan svänga upp mot Engelska kanalen? Det ser ut att vara motvind där länge framöver...

Bild: Målningen på Horta ska ge tur...


Bild: Tvillingsjöarna på Sao Miguel


Bild: Heta källorna


Bild: 35 grader i denna pool som tillhör ett hotel där vi badade för 5 euro per person. Vattnet
påminner om bergasjön hemma.
 

P.S Eftersom resan börjar lida mot sitt slut så vill Vi passa på att tacka alla läsare och för allt ni skrivit. Förmodligen kommer nästa inlägg bli cirka 1-2 veckor innan vi kommer annlända Trosa för mer exakt datum. Det beräknas just nu bli i slutet av juli eller början av augusti??? Men vindarna bestämmer!

Glad midsommar från
Anders & Caroline

Besökt ön Sao George samt dags för segling igen...

10/6-09 Horta (Azorerna)

Ett besök på grannön Sao George har gjorts, det var en gråmulen dag med ganska få intryck... Vi tog oss runt hela ön med hjälp av en hyrbil. Det som betydde mest var klippan som jag seglade förbi för 11 år sedan, västsidan av Sao George är en fantastisk syn! Som vanligt när vi åker färjor så blåser det "satan", snabbfärjan flög över vågorna och suget i magen var som på Liseberg! Caroline bleknade lite och jag fick köpa chips o cocacola för att dämpa lite illamående!Medan jag njöt som vanligt... Jag älskar havet.

Imorgon seglar vi till Sao Miguel, det tar 1 dygn. Sedan bär det av hemmåt, resan lider mot sitt slut och vi börjar bli sugna på att komma hem. Är vindarna bra kanske vi sträckseglar upp till Holland eller Tyskland, vi är halvvägs än så länge så det är långt kvar hem, närmare bestämt 400 landmil till Trosa. Skulle vi sträcksegla ända hem så skulle det ta runt 20 dygn, tror det blir några stopp för inköp av mat, diesel m.m.

Bild: Klippan där jag seglade förbi i stormigt väder för 11 år sedan.
Bild: Sao George sydsidan


/ Anders


Besökt första grannön, Pico & båten börjar bli klar.

7/6-09 Horta (Azorerna)

Igår gjorde vi en tur med färjan över till grannön Pico. Vi tog taxi upp så långt det gick mot toppen, där tog vi en fika och vandrade sedan vägen nedåt mot staden nere vid hamnen.

Det är grönt, grönt överallt... Det är lugnt, lugnt överallt. Det är vackert, vackert överallt... Azorerna.
Vägen slingrade sig ner bland små stenhus där mormor var ute och hängde tvätt. Vindstilla, inte ens krusningar gick på dammen där kossorna drack sitt morgonvatten. Solen klättrade över toppen och värmde nu gott, vi vandrade ensammna i en underbar harmoni med Hortaön i bakgrunden avlöst av den vidsträckta blåa horisonten. Eftermiddagsfärjan tog oss tillbaks till Horta där vi åt oss mätta på Petes Cafe, det är något speciellt med det cafet...

Imorgon ska vi besöka den andra grannön Sao George, där ska vi hyra bil och ta oss runt. På Onsdag seglar vi till Sao Miguelön (den sista), där ska en marinfirma få ordning på oljeläckaget på motorn! Annars är allt annat fixat på båten, vi lyfte båten i fredags och bytte roderlager, gick på 3 timmar och nu är rodret perfekt. Riggen (masten) har jag kollat och den verkar helt intakt, kan inte fatta att den höll för den sjön vi seglade i på Atlanten, det var ju 4 båtar som tappade sina master!

Bild: Marinan med Picoön i bakgrunden.


Bild: Hortaön taget från Pico.


Bild: Picos topp.


Bild: Kallbadhuset på Pico.


Bild: Caroline utanför Petes café sport.


/ Anders


RSS 2.0