Avsked av morsan och farsan samt förberedelser för hemresan...

29/3-09 (Rodney bay) St lucia

Vi hade en underbart suverän tid tillsammans med morsan & farsan... Tack för allt roligt och vilka minnen vi har att prata om resten av livet...

Tiden nu och fram till 26:e april då brorsan (Henrik) och Elstig (Henriks svärfarsa) kommer till Antigua kommer innehålla lite av varje. Vi blir kvar en vecka till här för att jag har lyckats hitta en kille som ska svetsa ihop ett "gennakerpeke" i 51 mm rostfritt stål, den är överdimensionerad för att klara bära det stora seglet "gennakern", 92 kvm = 4-5000 kg:s tryck när det brallar i...! Alltså kan vi när vi närmar oss Azorernas högtrycksområden bära 137 kvm totalt med storseglet, vilket ger goda farter ända ner till 3 m/s. Vi ska montera den på torsdag, bilder kommer senare.

Annars så är det allmän check av utrustningen ombord, masten ska dubbelkollas igen för att se om det finns något som kan orsaka haveri, det är bland det värsta man kan råka ut för på långa sträckor. Sträckan Karibien - Azorerna är 2200 sjömil fågelvägen, men den kommer nog bli cirka 2500 sjömil (cirka 500 landmil) när vi gjort några svängar för att hitta bästa vindar och väder. Krister fungerar som metrolog där hemma vid datorn och ska hitta fina vindar åt oss, satelittelefonen vägrar ju fungera med internet så det blir ringa och skicka sms.

För övrigt så kommer det komma en länk senare där ni kan klicka på och skriva och skicka gratis sms till satelittelefonen när vi korsar Atlanten.

Glass, fikabröd, kakor, mycket mat och en del lata dagar m.m. har satt vissa spår...? Så varannan dag är det 3 km löpning + 3 km gång som gäller följt av 20 sittupps + 20 armhävningar! Hur har Ekstam det med träningen??? Haha....

Vi beräknar lämna St Lucia efter nästa helg och segla direkt upp till Antigua, Caroline fyller år den 12:e april och det ska vi fira med att gå på "bergspartyt" som är varje söndag, det kommer väl någon bild på det senare...

Mer bilder kommer snart...
Mvh 

Otroliga minnen från Karibien...

22/3-09 Rodney bay (St Lucia)

I skrivande stund så befinner vi oss tillbaks på ön St Lucia efter en mycket fin dag med bra segling och en 4 kg tonfisk på kroken.

Efter 65-årsdagen så tog vi en tur med en segelskuta till Ön Mystique, där Tommy Hilfiger, Bryan Adams, Mick Jager m.m. har sina sommarpalats...! En biltur runt ön gav inblick i hur dom har det!? Äckligt bra är väl något man kan säga tex. Tyvärr går det inte att fota husen pga att dom har sått hög häck runt husen.

Vi vart uppvaktade hela dagen med champagne och suveränt go mat. Det var en av de bästa dagar i mitt liv, jag kan inte säga annat än det.

Bilderna jag tagit nedan får tala vidare i detta inlägg:

Bild: Bad på Mystique
Bild: Runt 100 fots segelbåt är vanligt i Karibien...
P.S Ekstam i Trosa har kommenterat något om Kapten:s vikt! Ja, några kilon har väl fastnat där, men 15 under 3-sifrigt är fortfarande OK. Om jag inte minns fel så har väl Mr Ekstam själv fortfarande svårt att gå under 3-sifrigt trots försök med tidiga träningspass i badhuset... Ha ha ha

/ Anders

Grattis farsan på 65-årsdagen!

19/3-09 Bequia (Grenadines)

Vi firade med en heldag nere vid Tobago Cays, otroligt vilken dag! Segling, skumpa, snorkling bland sköldpaddor och härlig segling...

Bild: Födelsedag i paradiset


Bild: Tobago cays, helt otroligt ställe...


Bild: Vill aldrig hem...


Bild: Hotellet på Bequia i bakgrunden


Varma hälsningar Anders, Caroline, Kurre & Eva

Morsan & farsan får också se Tobago Cays!

14/3-09 St Lucia (Rodney Bay)

Vi hämtade upp morsan & farsan på flygplatsen som beräknat med vår hyrbil, vänstertrafiken gick som smort.

Nu har vi planerna gjorda för nästa vecka, på måndag seglar vi ner till Bequia och har det som utgångspunkt hela veckan. Vi ska besöka Tobago cays, paradisviken och kanske en ny vik på Union island. Sedan seglar vi tillbaks till St lucia den 23:e mars.

Vi njuter varje dag och äter alldeles för lite glass...!?

Bild: Morsan & Farsan nyannlända till Karibien


Bild: På tur till Marigot Bay på St Lucia


Bild: Utsikt över Marigot Bay


Bild: Bad i paradiset


Bild: Fin bild


Mvh Anders, Caroline, Eva & Kurre


Vi seglade med släckta lanternor...!

7/3-09 Rodney Bay (St Lucia)

Båten är nymålad med en av världens bästa bottenfärger nu, vi han lyfta den och blev på landbacken över en natt. Länge sedan det var så stilla kan man säga... Det gick smidigt, lyfte upp vid lunchtid, gjorde rent beväxningen som blivit, målade på eftermiddagen samt bytte alla anoder. Nästa dag vaxade jag vattenlinjen och sedan ner i drickat igen... 10.000 kr senare för lyft och färg, dyrt med båt...  

Vi lämnade Trinidad på torsdags morgon som beräknat kl.08.30. Lite oro fanns där! Men vi hade tur med vinden som var närmaste noll så vi kunde jobba oss upp längs nordkusten åt öster tills vi nådde fiskeområdet, då satte vi kurs mot norr. Strömmen på 2 knop pressade oss mot piratområdet hela tiden! Jag gav lite extra gas på motorn än vanligt och satte storseglet som stabiliserade gången på båten. Kvällen kom och jag mätte avståndet till området, drygt 2,1 landmil var det och vi tände inte lanternorna för säkerhets skull. Natten gick och helt otroligt så sov vi bra i omgångar.

35 timmar senare så gick vi in i Rodney bays marina på St Lucia, väldigt skönt att vara här uppe igen!

På tisdag kommer mamma & pappa ner och det ska firas två födelsedagar under deras besök, min 11:e mars och pappas 65:årsdag den 18:e mars. Så vi har mycket att se fram emot nu.

Ännu en ny film ligger ute, klicka på länken: http://www.youtube.com/watch?v=3HWfEl2VjjU

Bild: Den tar 150000 kg! S/Y Ikaroz väger cirka 8000 kg lastad...


Bild: Jag målar på superfärg som ska hålla 5 år, minst.


/ Anders

2 nya filmer publicerade!

1/3-09

Film när vi snorklar med sköldpaddor vid Tobago Cays i Karibien, klicka på: http://www.youtube.com/watch?v=BGL4PvWtoZY

Film på när Mattias åker efter båten på Atlanten, klicka på: http://www.youtube.com/watch?v=x2i4gIvjpwU

/ Anders

Farligaste etappen görs säker...!

1/3-09 Chaguramas (Trinidad)

Vi har gjort mycket jobb och underhåll på båten nu, den är i toppskick! Vi kanske också t.o.m hinner lyfta den och göra rent den under samt bottenmåla ett varv innan vi åker hårifrån.

Prognosen säger att vi lämnar Trinidad på onsdag eller torsdag för segling upp till St Lucia (220 sjömil) dvs cirka 1,5 dygn. En inte så lång etepp! Men, det finns ett men med denna etapp!? Världsekonomin har ju rasat som nog alla vet eller har drabbats av, arbetslösheten i Venezuela har gjort att flera av invånarna valt att bli "Pirater". 

Vi skippar Grenada som vi tänkte gå till från början pga detta.

Jag värnar alltid om högsta säkerhet och trygghet på båten, ingen behöver vara orolig för vi kommer gå extra långt österut innan vi sätter kurs mot norr. Motströmmen är tuff vid Trinidads kust, upp till 3 knop! Men det var därför jag beställde en större motor när jag köpte båten, vår  volvo penta D2-40 hk tar oss ändå fram i 4-5 knop. 

Piraterna saknar nämligen radar (där man ser andra båtar på en skärm), det gör att dom kan se visuellt med ögonen högst 10 sjömil, vi kommer gå 30 sjömil som extra säkerhet från den östra (högra) kanten av piratområdet (se inringade området på kartan nedan).

Bild: Ruttplanering på hög nivå! Inga risker skall tas.


/ Anders


 


RSS 2.0