Mer filmer, Biscayabukten och delfiner

28/10-08 Porto Santo (Madiera)

Klicka på länkarna nedan så kan ni se filmerna.

http://www.youtube.com/watch?v=oTdn-H4DlIo

http://www.youtube.com/watch?v=DTpvHSlGEGI


/ Anders

Film på mötet med "VALEN"

28/10-08 Porto Santo (Madeira)

Klicka på länken nedan för se filmen, den funkar fr.o.m 29 oktober.

http://www.youtube.com/watch?v=1x-_j3UF5RM


Fler filmer kommer läggas upp senare.


Sjöhistorierna haglar i hamnen...!

26/10-08 Porto Santo (Madiera)

Sista sträckan vi seglade, den mellan Lissabon och hit till Porto Santo (3 dygns) visste jag att man ska respektera mycket väl. Det gick också väl för oss, dock inte för alla andra...?

Historierna börjar hagla, har faktiskt aldrig tidigare stött på så många båtar som råkat ut för dessa saker under alla mina långseglingar tidigare.

Historia nr 1: En Svensk båt som är på väg till Karibien ska segla mellan Sines-Lagos vid Portugals kust, en etapp på ett dygn drygt. Det var drygt 3-4 veckor sedan. Vädret ska tydligen vara OK, men till kvällen kommer oroväckande mycket vind, bommen knäcks av och vinden går upp emot 35 m/s!!! Vågorna växer till sig snabbt. Ska tydligen varit någonslags tyfon eller cyklon.  Det är kolsvart natt, kapten bedömmer att fara för liv finns, dom ropar på räddning, helikoptern lyckas ej få ner linan rätt, istället går den ner i proppellern... Ett tankfartyg räddar dom och båten lämnas drivande, den påträffas 14 dagar senare här vid Porto Santo! Dom håller nu på att försöka laga den.

Historia nr 2: En Norsk Bavaria 44 kommer in med ett gäng yngre grabbar ombord. Dom tar ut madrasser, kläder, dynor m.m. Jag går över och hör mig för, jo dom hade en tuff segling över hit, 20-25 m/s (storm)! Skulle bara blåsa 12 m/s enligt prognos? Vågorna vart stora där ute och två gånger nattetid tippade båten ner så mycket att masttoppen var nära att slå i vattnet... Dom tycks ha ändå gillat äventyret, de flesta är runt 20 år och jag vet ju själv hur det var, bara kul.

Historia nr 3: En Engelsk båt annländer med diverse trasiga segel. Dom hade också tufft, dock fick dom en orkanby på sig nattetid som varade i flera timmar...! Vindmätaren stod på 42 m/s !!! (Orkan är 32 m/s), allt över det är rena rama helvetet. Dom klarade sig tackvare en urstark båt av Engelsk klassisk stil.

Ja ja ha respekt för böljan. Det som kan vara oroväckande är att alla dessa datorer som räknar ut vädret tycks ha drabbats av något virus?

Bilder tagna idag, alla från Porto Santo, helt underbar Ö. Vill inte härifrån...Bilder från segling Portugal-Madeira

23/10-08 Porto Santo (Grann Ö till Madeira)

Bild: Valen utanför Portugals kust, tog ett tag innan jag hittade kameran
så den han simma bort en bit.


Bild: Kommandocentralen ombord.


Bild: Dubbla datorer gör det enkelt att ha koll på vädret samt navigationen,
den vänstra visar rutten och den högra vind och regn.


Bild: Lagar teaktrallen till duschen, sikaflex finns ombord samt massa
verktyg, borrmaskin, sticksåg m.m.


Bild: Anders & Caroline har land i sikte (Porto Santo) efter 3 dygn till havs.


Bild: Porto Santo


Imorgon ska vi ta oss runt ön med hyrvespan. På måndag tar vi färjan till huvudön Madeira och hyr bil samt stannar två nätter på hotel där. Vi ligger perfekt här på Porto Santo som ligger 4 landmil ifrån Madeira och det är säkert att lämna båten här. Vi förlänger vistelsen till 14 dagar här för det är helt suveränt bra här.

Fler bilder kommer inom kort...

Mvh
Anders & Caroline

Fina strander, varmt och blatt vatten...

22/10-08 Porto Santo  (Madeira)

Efter 3 dygn kom land i sikte...

Forsta dagen nar vi lamnar Lissabon sa fick jag (Anders) syn pa nagot stort svart som var pa vag emot oss! En VAL igen! Den dok under baten och kom upp vid sidan, cirka 20 meter lang! Kanslan sitter kvar hela dagen och handerna darrar fortfarande pa kvallen nar jag kollar bilderna.

Annars lite vind, vi kunde endast segla gennaker ett litet tag, ankarbeslaget haller namligen pa att ge efter, enorm kraft i den 90 kvm stora "blasan". David & Camilla kommer ner till Teneriffa den 8:e nov och jag tror David kanske kan ha ide'er och vi kan fa losning pa det.?

Jag sager bara Volvo Penta! Det ar grejor det! 65 timmar motorgang, motsvarar 650 landmil i 100 km/h med bil i strack!!! Den ar helt guld vard nar vinden lyser med sin franvara.

Nu har vi 10 dagar med sol, langa promenader, bad och mycket fiskratter pa tallriken...

Bilder kommer inom 3 dagar.

Manga halsningar Anders / Caroline


Då är det dags igen!

17/10-08 Cascais (Portugal)

Vi kommer mätta och belåtna ner till båten efter ha ätit kingcrab och grillade jätte räkor... Helt otroligt gott. Henrik (brorsan) villde veta vad vi äter och se bilder på maten, det kommer snart brorsan! Apropå inlägget från dig med frågan om vi äter mycket pannkakor med smör i? Nja, men jag kan ju berätta för ni andra som inte vet om våra interna skämt.

Det var sommaren 2004 när jag och Caroline gjorde en 5,5 månader lång seglats runt i Europa som vi fick besök av Henrik (brorsan), Lönn (en god vän) och hans flickvän Jenny som var med och seglade hem båten från Frankrike. Jenny visade sig kunna steka pannkakor... Så vi fick en laddning så vi höll på att "däcka" allihop efteråt. Våra magar liksom bara var enormt mätta, varför det? Jo, vi hade sånt flytande margarin med oss från Sverige som vi hade använt en av på hela resan (4 månader), det fanns en till visste jag när jag skulle använda margarinet senare vid matlagning, dock var den nu borta...? Jag frågade runt på båten om någon sett den andra flaskan margarin? Men den gjorde jag pannkakor av säger Jenny lite glatt så där! (800 gram). Har nog aldrig glömt gröten hon serverade heller... Som alla liksom bara vart så jäkla pigga av! Senare upptäckte jag att sockret var helt slut... Ha ha ha 
 
Annars har vi mest strosat omkring här i Cascais och tagit det lugnt och kollat vädret. Ser ut som vi går imorgon eller söndag.

Vi är laddade för 470 distans (cirka 90 landmil) ut till Madeira, mer laddade än någonsin, hoppas kunna segla mycket gennaker och göra sträckan på under 2,5 dygn. Alltså ligga runt 8 knop snittfart. Vi slipper således en tredje natt.


Mvh
Anders & Caroline

I hamn för tankning av diesel och väntar på mer vind.

15/10-08 Cascais/Lissabon (Portugal)

Vi har gått in i hamn för att tanka och vänta in mer vind. Det var också skönt att få en paus på långa sträckan, motorgång är jobbigt och det blir svårt att sova när motorljudet surrar i öronen. 100 liter drog den på 35 timmar, det blir både dyrt och ovänligt mot miljön, apropå miljön! Mötte ett fartyg som tömde sopsäckar med burkar och annat rätt ner i havet!!! Fan va onödigt tänkte jag när vi körde genom burkarna, vad ska man göra? Ja det ända rätta hade väl vart och skicka en nödraket mot gubbarna! Men, men vi följer sjölagen och då för man bara avfyra raketer om fara för liv finns! 

Vi han prova gennakern, helt suveränt lätt att sätta upp med "strumpan".

Massor av delfiner besökte oss.
På lördag ser det ut som vi kan gå igen.

Familjen Ekstam i Trosa önskade mer bilder, här kommer dom:

Skriv gärna önskningar m.m. genom att klicka på kommentarer under inlägget.

Bild: Panorama alla Ikaroz


Bild: Gennaker premiär


Bild: Lekfulla delfiner


Bild: Solnedgång på Atlanten


Bild: Anders & Carran i Cascais


Bild: Balkong i Cascais

Beslut taget, vi lägger ut imorgon (måndag) kl.08.00

12/10-08 Bayona (Spanien)

Prognosen kvarstår, lite för lite vind kanske. Men vi ska prova gennakern som är på 90 kvm! Ska bli kul och se hur båten seglar med den?

Vi bör vara framme fredag kväll om allt går som det ska.

Många varma hälsningar till Er på landbacken.
/ Anders & Caroline


Imorgon lägger vi ut mot Madeira!

12/10-08 Bayona (Spanien)

Nu kommer prognoser som ser mycket bra ut:

Sträckan: Baiona-Madeira:
Måndag-Tisdag = 0-3 m/s medvind & soligt
Onsdag = 5 m/s medvind & soligt
Torsdag-Fredag = 10-12 m/s medvind & soligt

Kvarstår prognosen imorgon bitti så lägger vi ut, etappen bör averkas på 4-4,5 dygn.

Båten är nyvaxad i sittbrunn och allt är tvättat och i sin ordning...
310 liter diesel bär vi ombord samt 360 liter färskvatten.

Vi kommer fördriva tiden idag med att äta god mat och strosa runt i byn, avslutar sedan med en gigantisk glass...

Bild: Baiona


Bild: Go mat!


Mvh
/ Anders & Caroline

Lågtrycket växer till sig!

9/10-08 Bayona (Spanien)

Vi har laddat hem ett nytt program till datorn där vi kan få mycket bra 7-dygns prognoser.  Så imorse tog vi hem vädret för att se om vi kunde ge oss av på våran långa etapp... Det där lågtrycket som vi haft ögonen på som var litet och skulle dra med sig 10 m/s vind och lättare regn mitt på sträckan har ändrats! Nu ser det ut som det blir vindar upp emot 20 m/s och kraftigt regn.

Som långsegling är: Ha tålamod, vänta på bästa prognosen och stressa aldrig iväg, det får du ångra förmodligen rejält. Fick erfarenhet av det 1999 när jag och några vänner skulle segla en 64-fots båt från medelhavet till Karibien. Vi stressade iväg pga några skulle flyga hem från Kanarieöarna och slarvade med kolla vädret. En genomföring gick ur båten och vi fick in 3000 liter vatten nattetid, motorn och elen slogs ut, på det fick vi 30 m/s och 15 meter vågor. Vi fick vända!

Så nu tar vi en promenad och kollar vädret igen ikväll.

Anders & Caroline


Fixardagen!

Bayona (Spanien) 8/10-08

Idag tog vi upp båten för att inspektera, det visade sig vara mycket bra att vi gjorde det nu.

Åtgärdade saker: Repet som satt fast i proppellern togs bort, rengöring av proppellern, nya offeranoder sattes dit på proppeller samt botten av båten, rost på nedre del av kölen slipades bort samt ny epoxi+fartygsfärg målades på, S-drevet fick ny bottenfärg den också, drevoljan byttes ut. Samt allmän översyn över genomföringarna.


Nu ligger vi i sjön igen och kollar vädret för seglingen till Madeira som troligtvis går imorgon (torsdag), dock så håller ett mindre lågtryck på att växa till sig något och har tendens att komma ut över oss. Just nu så ser det inte så illa ut, vindar på max 12-14 m/s och 3-4 meter vågor som mest. Men men under 2 dygn kan det lågtrycket få lite mer "snurr"! Det blir då mer vind på västsidan av det, vi kan segla runt det men innebär en omväg på 12 timmar.

Imorgon granskar vi prognosen mer och får se om vi kan lägga ut.

/ Anders

Och lite bilder från 22 gradiga soliga Bayona idag...


 

Förbereder för direkt seglats till Madiera

7/10-08 Bayona (Spanien)

Här i Bayona går tiden snabbt, vi trivs verkligen i Spanska klimatet.

---------------------------------------------------
Så va gör vi då? Undrar ni säkert där hemma? Blir det inte långtråkigt? Hur får man tiden att gå? m.m.

Svar (på land): Sover mycket, äter långsamt, läser, går promenader, sitter på utekafeér, meckar båt, kollar väder och njuter av livet.

Svar (på havet): Sover mindre (båten rör på sig hela tiden), läser, meckar båt, kollar på himlen och försöker tolka väderförändringar, sitta flera timmar fram på båten och kolla på delfinerna, lagar den mat som man lyckas med, lyssnar mycket på musik, nattetid kan man aldrig tröttna på att titta upp på stjärnorna, soluppgångar & solnedgångar...morgon & kväll m.m.
----------------------------------------------------

Idag besökte vi staden Vigo, där lyckades vi hitta bra shopping! Blev dock mest titta, vi ska vara ute 10 månader till och man får hålla lite på stålarna så inte "Kron-Kalle" behöver jaga oss i Karibien... Annars var Vigo inte så speciellt utmärkande, staden ligger i en sluttning mot havet och hamnen där nere var inte tilltalande direkt.

Annars har planen att segla till Lissabon ändrats, jag är helt enkelt trött på fartygstrafik och grunda vatten där vågorna är farliga. Om allt går som det ska så sätter vi kurs på torsdag kl.08 mot Madeira, sträckan mäter 700 sjömil och det bör klaras av på 4 dygn, djupet där ute ligger på cirka 3500 meter så vågorna är jämnare och längre. 

"Risken" att se VAL är mycket stor, det är väl kanske det som skulle oroa mig mest av allt egentligen! Om jag nu var orolig?
Nej, jag är inte orolig! Ser fram emot att få se mer av dessa emorma djur, men på säkert avstånd....!! 

Imorgon lyfter vi båten och inspekterar botten samt proppeller. Är allt ok så hänger det bara på att vår väderprognos står sig?

/ Anders


Bayona (Spanien)

4/10-08

Vi gick från La Coruna igår eftermiddag, solen sken och atlantdyningarna rullade in. Den där Burger King hamburgaren började rulla också... Det gick upp och det gick ner, ingen vind och när kvällen kom så hade både vi och hamburgarna hittat rätt riktning till slut.

Det var en kuslig natt, totalt svart. Jag gick fram för att minska lite på storseglet då en delfin höll på att skrämma livet ur mig, den hoppade högt alldeles intill båten. Ho, det är något med denna natt, ett av världens farligaste hörn att runda (Finisterre) och delfiner som skräms.

Men, men så gick natten till slut och vågorna lade sig något. Prognosen sa att det skulle börja blåsa motvind och dom hamnar som finns på norra kusten av Portugal är inte så trevliga. Så vi gick in på den sista Spanska hamn som finns på denna kust, Bayona. Mycket trevlig hamn omringad av stränder.

Här kommer jag också passa på att lyfta båten för inspektion, det har fastnat en hel del plastpåsar, rep m.m. under seglingen i propellern. Även bra att se över genomföringarna.

På onsdag lägger vi ut igen för kurs mot Lissabon.

 / Anders

Bild: Inseglingen till Bayona


Bild: Biscayabukten, bästa bogen slör/halvvind.


 

Nästa Portugal

2/10-08

På lördag morgon sätter vi kurs mot Portugal och dess vita sandstränder...

Vi "måste" fly undan oväder som kommer in nästa vecka över norra Spanien med stormvindar o regn.

Kusten är lång, cirka 80 landmil. Vi bör vara nere vid Lissabon snart för att kunna få strandvärme och förbereda för seglingen ut till Madeira.

Madeira vill vi kunna vara på 10-14 dagar, sedan ska vi ner till Kanarieöarna och få Krister & Mattias ombord, det är klart nu att bägge kommer ner till oss och vi ser fram emot det enormt mycket. Eventuellt får vi besök av Camilla & David någon gång under november månad, det blir himla kul. Besök uppskattas.

/ Anders & Caroline
 

RSS 2.0