Idag landar Atlantbesättningen Henrik & Ingvar!


27/4-09 Antigua

Det blev ett extra inlägg! Innan St Barth el. St Maarten...

Dagarna har varit långa ibland, korta ibland, roliga ibland, mindre roliga ibland men idag, idag så sitter jag med kaffekoppen framför datorn och skriver ett inlägg på bloggen med ett brett leende på läpparna... Om 5 timmar landar Henrik & Ingvar här på Antigua!

De 3 veckor här på Antigua börjar lida mot sitt slut, imorgon lämnar vi hamnen troligtvis, beroende på om Henrik & Ingvar är någorlunda pigga! Planen är att vi åker ut och ankrar i "Dep Bay" efter att vi handlat lite samt varit hos tull o immigrationen för klarering. Där blir det snorkling och ta gummibåten in till stranden och kolla lite.

På onsdag seglar vi mot gamla kolloni-ön St Barth, den är nu Fransk efter att Sverige sålde hela lyxön för 300.000 kr för väldigt länge sedan, väldigt synd det! Om vi har tur så får vi tillfälle att prova segla "gennakern" på väg dit och se att allt verkar OK med peket samt skotlinor m.m.

Bild: English Harbours inlopp, snart slut på vila, 5000 sjömil ska seglas innan vi är hemma!!!


/ Anders

Sista bilderna av de bästa hittils tagna...

24/4-09 Antigua

Varsågoda här kommer de sista ur "guldalbumet"!

Bild: Bad på 5000 meters djup mitt ute på Atlanten


Bild: St Vincent en morgon på väg mot St Lucia


Bild: Svenska flaggan en natt på Atlanten


Nästa inlägg kommer från St Barth eller St Maarten när vi har alla ombord för Atlantseglingen.

/ Anders & Caroline

Andra publicering av bilder släpps! 9 st av totalt 14 st kanonbilder!


22/4-09 Antigua

På begäran av brorsan med resfeber så släpps lite mer bilder!

Bild: En av de bästa tagna bilder under seglingen! S/Y Ikaroz på bästa bog mellan
Kanarieöarna - Kap Verde öarna, en frihetskänsla som är svår att sätta ord på!
Bilden tagen av Mattias.


Bild: Caroline relaxar framme vid masten.


Bild: Kladdkaksbak alla Anders!


Bild: Flaskpost som vi skickade på Atlanten...


/ Anders

5 av 14 stycken bilder publiceras i en första omgång!

21/4-09 Antigua

I väntans tider på Henrik och Ingvar så har vi gått igenom och kollat bilder samt hittat några favoriter!

Bilderna är tagna av mig, Caroline, Mattias eller Krister.

Bild: Två killar som njuter av havet och seglingen...


Bild: Mattias gör ett försök att flyga "tomte" på julafton? Vart flög huvudet av?


Bild: Jag hittade "tomtehuvudet" i Mattias hytt senare på natten!


Bild: Krister lyckades fånga denna pelikansamling


Bild: Caroline begravd i vit Tobago cays sand...


Håll till godo,

U-båtstur!

17/4-09 Antigua

Caroline fick i födelsedagspresent en U-båtstur av mig! Vi var de 2 första kunderna som företaget tog på tur, spännande och det var en ganska kuslig känsla att dyka ner på 30 meters djup...!

Vi såg korralrev, massor av fisk, stingrockor m.m. Dock ingen haj!

Bild: På väg ut att möta U-båten


Bilder: U-båten


Bild: Insidan


Bild: På väg under


Bild: Kollar efter haj


Bild: Stingrocka


Bild: På väg upp


/ Anders

Lyxbåtar, Charlie hights & S/Y Ikaroz är en 12 meter segelbåt!!!

14/4-09 Antigua

Vi besökte marinan Antigua yacht club där de största båtarna ligger, dock så var inte de allra största inne denna helg. En hel del ligger på St Bart dit vi ska segla med Henrik & Ingvar när de kommer ner om två veckor.

Efter några timmar promenerande så satt ju en kall öl gott på uteservering... Även Antigua rom&cola smakade helt otroligt bra i eftermiddagssolen... Vi tog en taxi upp till Charlie Hights där festen fortsatte, musik go mat och liveband, det var kanonkul dock väldigt förändrat sedan 11 år tillbaks. Kvällen slutade lagom sent, dagen efter blev på stranden med mycket bad och relaxande.

Idag ska vi byta ut vissa bultar på gennakerpeket som inte är av rätt kvalitet, började rosta redan efter ett dygns segling i detta mycket salta vatten, det ska vara A4 kvalitet syrafast rostfritt. I eftermiddag är det konditionsträning, 30 minuter löpning, sittupps & armhävningar...

Det blev också lite uppståndelse om kommentaren "Bozze" skrev, nu är han tillbaks igen med ytterliggare en, läs under kommentarer på föregående inlägg.  Jag besvarar en sista gång!

S/Y Ikaroz är en 12 meter segelbåt!!!
Att glida runt med ett fraktfartyg på oceanerna är som att jämnföra "åka tåg eller cykla", skillnaden är ganska stor att sitta med kaffekoppen i handen på bryggan med klimatannläggning eller att sitta med kaffekoppen utspädd med hälften saltvatten och huka sig för vågor som bryter över sittbrunnen, en segelbåt lutar det på! Att åka fraktfartyg eller segla segelbåt? Ja, det var ju det... Jag, tillsammans med mina två bästa vänner, en familj som aldrig seglat tidigare och en sjuksyster från Norrland skulle segla en 64:fots segelbåt till Karibien 1999 från Medelhavet. Kapten som seglat hela sommaren redan där var trött och ville ha avbyte, då fick han tag i en pensionerad sjökapten från Sverige som hade korsat alla oceaner i fraktfartyg. Han mönstrade på och alla kände sig säkra efter hans historier vid frukosten i sittbrunn.

När vi seglade ut från Gibraltar sund så frågade jag han "tog du väderprognosen"? Ja, det ser bra ut sa han och villde inte säga mer! Problemet är att fraktfartyg inte har några större bekymmer i motvind på 25 m/s, men en segelbåt med en del oerfarna ombord är som att skicka ut en dagisklass i skogen själva...

Stormen kom och en toaslang lossnade nattetid och båten tog in mycket vatten innan vi han upptäcka det, motorn slogs ut samt strömmen ombord. När himmlen blev kolsvart bakom oss så sa jag "vi måste minska till stormsegel", nä sa Kapten och stod där vid ratten tills orkanen kom 15 minuter senare... Nästa gång vi såg han så var det när han kom upp ur luckan när vi hade 5 minuter kvar till bryggan...! Han flög hem utan att säga ett enda ord.

Jag drar inte alla över en kant, men "Bozze" du får i allafall ta och hitta på något bättre nu på "gamla" dagar!? Än att skriva massa svammel på min blogg, möjligtvis så lyssnar dom på dina historier på "sy-juntan"...
Tror "sy-juntan" går på tisdagskvällar så du vet.


Bilder från Antigua yacht club:

Bilder från Charlie Hights:
/ Anders

Grattis Caroline & kommentar till "Bozzes" kommentar!

12/4-09 Antigua

Hej alla bloggläsare, vänner, familjer m.m. Caroline fyller år idag och vi ska fira det på "bergspartyt" ikväll, Caroline hälsar alla och tackar så mycket för alla grattis sms och inlägg.


Atlantkorsaren "Bozze" har lagt ett litet inlägg, en kommentar helt enkelt...
Bozze skrev:

Hör nu här "seglarkungen"! Här luktar de lite ego varning..
Sorry men måste säga att du får allt att låta som om du e den enda som seglat över Atlanten, du snackar bara om dig själv hela tiden hur duktig du är! du är väl inte själv som gör detta! inte en rad om den/de andra du seglar med och faktiskt delar de uppgifter som krävs för att ta sig över! Har själv korsat över 12 ggr de senaste 8 åren och någon "reset knapp" har jag då aldrig hört talas om!
Förstår att du gärna o ofta berättar om dina bravader för okunniga, knappast för andra seglare eller sjöfolk efterssom om de inte var var Azorerna ligger!
Hur som helst lycka till med dina historie berättelser!

// Bozze


Jag ska kommentera den här och nu!

Jag är då evigt tacksam för alla som är ombord och seglar med oss och framförallt Caroline, min sambo.

- Du har ingen resetknapp, helt enkelt Bozze.
- 8 ggr senaste 12 åren har du seglat över "pölen", du det finns andra oceaner att segla runt på, visste du det?
- Mina bravader säger du! Ja, Bozze jag brukar aldrig skryta om mina seglatser! Men, men nu gör jag det.
- Du är då välkommen att börja läsa min blogg igen när du varit och rundat "Kap horn"! Jag gjorde det som 28:a åring, nu är jag 31.
- 1999 Seglade jag som "andrekapten"och två vänner en 64:a fotare som läckte in vatten genom en orkan (35 m/s) 17 meter vågor, vi räddade en familj, en sjuksyster från Norrland och en kapten som ballat ur!
- Jag kan göra listan lång men har inte lust eller tid till det.

Hoppas du hittar resetknappen "Bozze"? Haha/ Anders

Glad Påsk! Vart är Azorerna!? & vart är "resetknappen" för huvudet!?

11/4-09 Antigua

Glad påsk alla bloggläsare, vänner, familjer m.m... Vi firade med äggfrukost idag.

Många som jag berättat för om min segling Karibien-Sverige 1998 undrar nästan alltid vart Azorerna är? Jag seglade nämligen via Azorerna då för 11:a år sedan och nu ska det bli en repris, skillnaden var/är att då seglade jag en 52:fots segelbåt som vägde 27 ton! Nu kommer det kanske gå snabbare med 7,2 ton och modernare segelbåt...

Hursomhelst så är Azorerna:s ögrupp bland det vackraste i världen, en månad där är lagom för att se 3-4 öar. Maj-juni är bästa tid att vara där, lagom varmt (20-25 grader) och alla möjliga valsorter/delfiner/späckhuggare/havssköldpaddor finns i vattnen omkring då! Henrik & Ingvar ni kommer få vara med om mycket!

Samtidigt var beredda på att ni blir tryckta på "resetknappen"!? Bara Oceanseglare vet var det är? Mycket få intryck under 15-20 dygn till havs gör att hjärnan verkar gå ner på lågvarv och blir "resetad", bland den skönaste känslan man kan vara med om tror jag!? Svindyra helg-spa-behandlingar för att komma ner i varv m.m.? Skitsnack, 3 veckor Atlantsegling och du är "på-nytt-född"...!!! Resetad helt enkelt.

 / Jag tippar på 16 dygn seglats


/ Anders

Seglingen St Lucia - Antigua!

8/4-09 Jolly Harbour (Antigua)

Bilderna får tala i detta inlägg...
Karibien blir bara bättre o bättre till nästan helt otroligt bra...
Vattnet runt Antigua är det finaste vi seglat i...!!! Vi blev helt betagna...
P.S På söndag är det partaj på Charley hights som gäller, kan ju komma någon rolig bild kanske...?

Till Henrik & Ingvar, ni kommer landa mitt i paradiset snart... Välkomna!

Mvh AndersMycket arbete gjort på båten & nästa Antigua!

4/4-09 Rodney bay (St lucia)

Vi har hunnit med mycket saker under veckan på båten samt även bunkrat allt vatten för Atlanten, 200 st 1,5 liters är nu nedstuvat och klart!

På måndag seglar vi mot Antigua, 200 sjömil kommer ta oss 1,5 dygn. Det blir en fin etapp med bra vind på 8 m/s och 35 grader värme & sol.

På Antigua är det "lyxbåtarnas" paradis! Där måste du uppfylla vissa krav om du ska ligga i English Harbour där de "stora" pojkarna har sina "leksaker"! Ja, 100 fot är väl OK om du har helikopter på, annars duger det också om du har en 50 fots segelbåt som du använder som "dags-utflykts-båt" som du sedan lyfter upp med kran på den stora båten, 180 fot. Även en båt har inbyggd "U-båt" samt eget missilförsvar ombord.
Ja, vi får nöja oss med Jolly Harbour på västsidan och sedan ta lokalbussen runt för att titta...

Så vad har vi gjort? Se bilderna nedan:

Bild: Gennakerpeket i 51 mm rör förbereds för montering.


Bild: Blev helt perfekt! Vi hoppade på det 2 pers utan att det rörde sig...!!!


Bild: Caroline kollar in mästerverket


Bild: En egen liten uppfinning är på gång att bli klar!?


Bild: När det lutar 25 grader blir detta fotstöd perfekt.


Bild: Gjorde en teakbräda som är stabil att surra dunkarna i.


Bild: 200 st 1,5 liter vatten samt lite rom också... Allt är nu nedstuvat osynligt.


Bild: Slingerkojer har vi nu monterat äntligen, bra stöd när det lutar.


/ AndersRSS 2.0